‘Ik besef me nu pas hoe belangrijk voetverzorging is’

voetverzorging

Onze voeten hebben dagelijks veel te verduren. Dit beseffen we vaak niet, maar ons lichaam leunt elke dag op de voeten. Het is goed voor te stellen dat een goede verzorging daarom van belang is, al helemaal wanneer je een echte sporter bent. Marije (30) weet hier alles van. Zij kwam recentelijk tot de conclusie dat voetverzorging niet mag ontbreken in de lichamelijke verzorgingsroutines.

Sportliefhebber

Marije was al vanaf jonge leeftijd gek op sport. Ze vertelt: ‘Eerst heb ik lange tijd aan volleybal gedaan, maar een teamsport bleek toch niet helemaal mijn ding te zijn. Daarom ben ik overgeschakeld naar atletiek. Hier mag je sprinten, springen, estafette, een prachtige sport vind ik het! Atletiek is door al die verschillende bewegingen een vrij intensieve sport. Voor het gehele lichaam, maar ook zeker voor je voeten. Veel mensen krijgen op een gegeven moment wel eens te maken, zo ook ik. Ik trok me hier echter niks van aan. Mijn voeten waren, zoals je kunt zeggen, echt een ondergeschoven kindje.’

Lichaamssignalen

‘Met die instelling ben ik vier jaar doorgegaan. Nooit omgekeken naar mijn voeten. Maar ik had vaak last van ingroeiende nagels en, wat later bleek, likdoorns. Daar begon ook het sporten onder te lijden, want soms waren bepaalde bewegingen opeens pijnlijk. Tijdens een training presteerde ik erg matig, en raakte ik daarover in gesprek met mijn trainer. Ik legde uit dat ik regelmatig last had van ingegroeide nagels en andere klachten. Hij was degene die zei dat deze kwalen behandeld konden worden, en dat het slim was dat ik er iets aan zou gaan doen. Ook om de kans op verdere blessures te verminderen.’

Een pedicure

Zo kwam Marije terecht bij een voetpedicure. 'Dat vond ik in eerste instantie vooral interessant. Maar ook vond ik het belangrijk aan te geven dat ik veel beweeg. Gelukkig heeft Fleur van Medische Voetzorg Den Bosch ervaring met specifieke sportpedicure. Ze legde me tot in de detail uit wat dit inhoudt. Zo is de behandeling gericht op verzorging en preventie voor blessures. Verder gaf ze me nuttige tips mee waarmee ik mijn voeten beter kon verzorgen.’

De behandeling

‘Wat me verraste, was dat mij werd gevraagd mijn eigen sportschoenen mee te nemen. De pedicure vertelde dat de klachten onder andere voortkwamen bij mijn schoenen. Ze waren me eigenlijk net te krap rondom de tenen en pasten niet goed bij mijn houding. Op basis van dat advies heb ik daarna betere schoenen aangeschaft. Verder heeft Fleur mijn ingegroeide nagels grondig aangepakt. Ook hebben we oefeningen gedaan om mijn spieren te versterken. Dit zou mijn voeten beschermen tegen blessures. Zo vond ik de behandeling ontzettend leerzaam en prettig.’

Het licht gezien

‘Tijdens de eerste training na mijn behandeling merkte ik gelijk verschil. Alle oefeningen verliepen veel soepeler en ik heb geen pijnscheuten gevoeld. Ook testte ik mijn nieuwe schoenen uit, het bleek een goede keus om nieuwe aan te schaffen. Ik besef me nu hoe belangrijk het verzorgen van je voeten is en raad sporters met klem aan zich ook te laten adviseren. Ik ben ontzettend blij met het resultaat.’