Veelgestelde vragen over de oncologische voet

Veelgestelde vragen over de oncologische voet

BLOG | 5 juni 2023

De diagnose kanker zet je wereld én je lichaam op zijn kop. In veel gevallen is er chemotherapie of andere doelgerichte therapie nodig. Een vervelende bijwerking is een oncologische voet. Maar wat houdt dit precies in? En hoe kan de oncologische voetzorgverlener helpen? In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Wat is het?

Chemotherapie maakt niet alleen zieke cellen, maar ook goede cellen kapot. Denk aan beenmerg, haar, nagels en huid. Ook de voeten kunnen hierdoor zijn aangedaan. De voetklachten kunnen ertoe leiden dat iemand moeilijk of zelfs niet meer kan lopen. Daarom is het belangrijk hier goede hulp bij te krijgen. Een oncologische voetzorgverlener (OVV) is een specialisatie binnen de oncologische voetzorg gericht op het behandelen van voetproblemen bij kankerpatiënten. OVV is een beschermde titel.

Wat zijn veel voorkomende voetproblemen bij kankerpatiënten?

Klachten kunnen op verschillende manieren tot uiting komen. Een effect van chemotherapie is bijvoorbeeld hand- en voetsyndroom. Enkele symptomen zijn blaren, zere voeten, infecties, roodheid, zwelling, schilfers en jeuk. Daarnaast kan chemotherapie leiden tot neuropathie. Hierbij ervaart iemand een tintelend of branderig gevoel in de voeten. Ook krachtverlies of volledige gevoelloosheid zijn veelvoorkomende symptomen.

Kan ik mijn eigen voeten verzorgen als ik kanker heb?

Ja, het is zelfs erg belangrijk om thuis je voeten goed te verzorgen. Hier kun je het beste al mee beginnen vóór de start van de behandeling.

  • Neem korte, lauwwarme douches
  • Bescherm je handen en voeten tegen zonschade
  • Draag naadloze katoenen sokken en wissel deze regelmatig
  • Gebruik een milde, ongeparfumeerde douchegel
  • Draag goed, passend schoeisel (die dus niet knelt) en zonder harde zolen
  • Daarnaast is het aan te raden om ook al voorafgaand aan de eerste behandeling je voeten te laten verzorgen en controleren door een oncologisch voetzorgverlener. Zo ben je goed voorbereid op eventuele vervelende bijwerkingen.

Hoe kan oncologische voetzorg helpen bij deze problemen?

Een oncologisch voetzorgverlener is opgeleid om de voeten van mensen met kanker te screenen, om bijwerkingen van behandelingen te herkennen en de voeten te verzorgen. Oncologische voetzorg kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak, bijvoorbeeld door middel van massage, wondverzorging, pedicure, orthesen en schoenaanpassingen. Het uiteindelijke doel van de behandeling is om ervoor te zorgen dat handen en voeten zo goed mogelijk de kuren kunnen doorstaan. Daarbij is samenwerking met de oncoloog vaak belangrijk, zodat er zo gericht mogelijk behandeld kan worden.

Is oncologische voetzorg geschikt voor alle kankerpatiënten?

Ja, in principe hebben alle kankerpatiënten baat bij oncologische voetzorg, ongeacht de behandeling die zij ondergaan. Wel gaat een oncologische voetbehandeling altijd in overleg met de behandelend arts en is een verwijsbrief noodzakelijk. Daarnaast moet een oncologisch voetzorgverlener op de hoogte worden gesteld van de gebruikte medicijnen en de behandelvorm om een veilige behandeling te garanderen.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.