MEDISCHE VOETZORG

  1. Algemene voetverzorging
  2. Oncologische voetverzorging
  3. Spastische voetverzorging
  4. Reumatische voetverzorging
  5. Oudere / verwaarloosde voetverzorging
  6. Diabetische voetverzorging
  7. Sportpedicure

1. Algemene voetverzorging

De verzorging van jouw voeten bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst wordt een anamnese afgenomen. Hierbij noteer ik jouw persoonlijke gegevens, de problemen aan je voeten en eventueel ziektes die van belang zijn bij de behandeling. Er wordt goed gekeken naar je voeten en alle aandoeningen worden ingetekend op een behandelkaart. Dit gebeurt vakkundig, hygiënisch en pijnloos. Daarnaast geef ik een passend voetzorgadvies met producten die voor jou het beste zijn.

2. Oncologische voetverzorging:

Wist je dat 1 op de 3 mensen de diagnose ‘kanker’ krijgt en dat 1 op de 3 van diegenen die behandeld worden last kan krijgen van bijwerkingen aan handen en/of voeten? Daar is specialistische zorg voor nodig!

Een OVV (Oncologisch voetzorgverlener) is opgeleid om voeten van mensen met kanker te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen - mits de situatie dat toelaat - en bevindingen terug te koppelen naar de behandelend arts of verpleegkundige. Een OVV kan ook preventieve maatregelen nemen om eventuele klachten te voorkomen. Voetzorgtrajecten bij kankerpatiënten worden alleen ingezet in afstemming met de behandelend arts of verpleegkundige.

3. Spastische of verlamde voetverzorging

De spastische of verlamde voet kan bij diverse ziektebeelden ontstaan. De meest voorkomende zijn CVA, letsel aan hersenen en ruggenmerg, hersentumor, dwarslaesie en MS. De behandeling van de spastische voet is erop gericht om het dagelijks leven te verbeteren. Door gebruik te maken van aangepaste schoenen kunnen er al veel klachten voorkomen worden. Ik ben vaak het eerste contact bij voetproblemen. Indien nodig verwijs ik je door naar de juiste zorgspecialist.

4. Reumatische voetverzorging

Als je een reumatische aandoening hebt, is het vaak lastig om zelf je voeten te verzorgen. Je hebt dan ook vaak pijnlijke handen. Bij dit soort klachten is het van belang om zacht te werk te gaan. Iedere stevige handdruk doet immers al pijn. Die pijn is ook vaak in de voeten aanwezig. Voeten zijn extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en standsveranderingen.

De voetzorg bij een reumatische aandoening wordt vaak vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Je kunt informatie daarover terugvinden in de polisvoorwaarden van je aanvullende pakket van de zorgverzekering.

Neem, als je voor het eerst bij mij komt, altijd een goedkeuring of verwijsbrief van de huisarts of reumatoloog mee. Samen met de factuur kun je dan een (eventuele) vergoeding aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. Van deze verwijsbrief wil ik graag een kopie voor mijn administratie.

5. Oudere / verwaarloosde voetverzorging

Onze voeten veranderen naarmate we een jaartje ouder worden. Na het veertigste levensjaar wordt de doorbloeding van de matrix (het weefsel waar de nagel wordt aangemaakt) minder. Daarmee vertraagt de nagelgroei en verandert ook de conditie van de nagel. Het is van groot belang om de nagelomgeving in goede conditie te houden met een hoogwaardige olie te verzorgen. Hierover kan ik je meer vertellen in de praktijk.

6. Diabetische voetverzorging

Als je diabetes hebt, hebben je voeten extra zorg nodig. Het is verstandig om enkele malen per jaar je voeten te laten verzorgen en inspecteren; ook als je geen voetklachten hebt! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de voetbehandeling krijg je adviezen over de verzorging van je voeten en de keuze van schoenen. Ook kan ik vroegtijdig problemen signaleren en je doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

7. Sportpedicure

Als medisch pedicure sport heb ik aanvullende kennis en inzicht in sportgerelateerde huid- en nagelpathologie, sportblessures van de huid, biomechanica, loopbelasting, chronische ziekten/blessures en voetbelasting door sporten. Daarom kan ik je goed adviseren over de keuze van de juiste sport- of wandelschoen, het uitvoeren van bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen ter preventie van blessures, het aanleggen van preventieve tapes (kinesiotape, dynamic tape en sporttape), het plaatsen van viltpaddings en het adviseren in het gebruik van braces of sportinlays. Het doel is om jouw voeten in topconditie te houden en het voorkomen van sportblessures! Ook is samenwerking met relevante partijen in de sportzorgketen, zoals de sportpodotherapeut, de sportfysiotherapeut en de sportarts van belang.

8. Oncologische handzorg