5 fabels en feiten over eelt op je voeten

5 fabels en feiten over eelt op je voeten

BLOG | 5 februari 2025



Baby’s worden geboren zonder eelt op hun voetjes. Maar naarmate ze ouder worden en gaan lopen begint die doorzichtige verdikking van de huid te ontstaan. Heeft dat met hygiëne te maken? Is het juist goed of moet je het altijd verwijderen? Er bestaan nogal wat vragen over, en ook de nodige fabeltjes. Daar wil ik hier wat meer aandacht aan besteden.
 

eelt

Stelling 1: ‘Iedereen heeft eelt’

Eigenlijk heb ik hierboven al verklapt dat dat een fabel is. Bij een pasgeboren baby zie je nog geen eeltvorming. Zijn huidje ondervindt nog geen druk of wrijving. Pas zodra dat gebeurt, bijvoorbeeld wanneer een kindje begint met lopen, ontstaat eelt.

Stelling 2: ‘Het moet altijd verwijderd worden’

Dat is beslist een fabel. Een dun laagje eelt op je voeten is juist goed. Die witgelige harde verdikking van je huid, die bestaat uit dode huidcellen, is eigenlijk een natuurlijke beschermingsreactie van je lichaam. Zo heb je namelijk minder kans om een wondje, of bijvoorbeeld een schimmelinfectie, aan je voet op te lopen. Soms ontstaat er echter een te dikke laag, die extra druk geeft op dezelfde plek, waardoor pijnlijke likdoorns kunnen ontstaan. Bij dergelijke eeltvorming is het verstandig om dit door een (medisch) pedicure te laten verwijderen en verzorgen. Je krijgt er ook advies over preventie. Zelf de dode huidlaag verwijderen verdient geen aanbeveling. Je loopt daarbij het risico op wondjes en mogelijke vervelende infecties. Met alle gevolgen van dien.

Stelling 3: ‘Het is een teken van slechte hygiëne’

Ook deze stelling moet absoluut naar het land der fabelen verwezen worden. Eelt ontstaat door druk en wrijving, en beslist niet door een gebrek aan hygiëne. Om pijnlijke klachten, zoals kloven of likdoorns, te voorkomen is een goede hygiëne trouwens wel aan te raden. Was je voeten regelmatig en verzorg ze met een hydraterende crème. Zorg ook voor goede schoenen die niet knellen.

Stelling 4: ‘Het kan pijn veroorzaken’

Feit! Alhoewel het eelt zelf niet zeer doet, het bestaat immers uit dode huidcellen, kan het wel pijnklachten veroorzaken. Een teveel ervan, als gevolg van bijvoorbeeld knellende schoenen of chemotherapie, kan voor extra druk op de huid zorgen en een brandende pijn of likdoorn veroorzaken. Naast het deskundig verwijderen van het teveel aan dode huidcellen kunnen we dergelijke pijnlijke drukpunten ontlasten met vilttechnieken. Dat geeft direct verlichting bij verschillende klachten, zoals likdoorns, ingroeiende nagels of hallux valgus. Vilttherapie is overigens wel een tijdelijke oplossing en zetten we in ter voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool.

Stelling 5: ‘Het is verstandig om bij eeltklachten een (medisch) pedicure te raadplegen’

Feit! Eelt kan voor pijnlijke en vervelende klachten zorgen. Natuurlijk kun je met een speciale scrub, een vijl of een puimsteen zelf ook regelmatig die overtollige laag dode huidcellen aanpakken. Maar raadpleeg altijd een (medisch) pedicure wanneer het echt pijn gaat veroorzaken. Wil je meer informatie? Neem dan contact op.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.