5 vragen over algemene voetverzorging

5 vragen over algemene voetverzorging

BLOG | 16 november 2023

Algemene voetverzorging is het aanleren van gezonde gewoontes. Gewoontes die de gezondheid en het welzijn van je voeten op peil houden. Maar wat is er voor nodig? En hoe voorkom je problemen? In dit blogartikel beantwoord ik veel gestelde vragen over algemene voetverzorging.

Voetverzorging

Hoe vaak moet ik mijn voeten reinigen?

Het is verstandig om je voeten dagelijks te wassen. Het liefst met een zacht washandje met alleen water. Door de afvalstoffen van die dag eraf te spoelen, loop je minder risico op infecties en je voeten worden weer fris. Droog je voeten echter wel zorgvuldig af – en vergeet ook de ruimte tussen je tenen niet – anders tast je de zuurgraad van je voeten aan, waardoor ze vatbaarder worden voor schimmels en bacteriën. Met alle gevolgen van dien.

Wat is de beste manier om mijn teennagels te knippen en verzorgen?

Het is belangrijk om je nagels niet te kort af te knippen. Knip je nagels bij voorkeur na het douchen, want dan zijn ze wat zachter. Behandel ze daarna nog met een nagelvijl om eventuele haakjes of puntjes te verwijderen. Smeer vervolgens je voeten nog in met een voedende crème. Breng de crème overigens niet aan tussen je tenen, omdat de huid daar anders verweekt en extra vatbaar wordt voor schimmels en bacteriën.

Zijn je nagels erg dik en lastig te knippen? Laat dit karweitje dan over aan de pedicure.

Hoe kan ik mijn voeten na een lange dag ontspannen?

Na een dag werken of shoppen, kunnen je voeten behoorlijk vermoeid aanvoelen. Laat ze ontspannen met een lauwwarm voetenbad. Een andere manier om dat vermoeide gevoel te verlichten is een voetmassage. Maak voor even kleine kneepbewegingen over je hele voet en neem de kussentjes mee. Beweeg ook regelmatig je tenen. Zo bevorder je je doorbloeding en ontspannen je spieren. Zijn je voeten na zo’n lange dag opgezwollen? Leg ze dan wat hoger, bijvoorbeeld op een krukje of voetenbankje.

Wat kan ik doen om mijn voeten zo gezond mogelijk te houden?

  • Draag goede, passende, comfortabele schoenen.
  • Koop nieuwe schoenen het liefst aan het eind van de dag. Dan zijn je voeten doorgaans wat meer gezwollen en koop je ze in ieder geval niet te klein.
  • Laat je voeten regelmatig opmeten. De voeten van een volwassene kunnen in de loop der jaren wel 1 tot 2 maten groter worden omdat je spieren slapper worden.
  • Draag niet altijd dezelfde schoenen, maar wissel ze regelmatig af.
  • Reinig je schoenen ook aan de binnenkant, bijvoorbeeld met een schoenenspray tegen schimmels.
  • Trek elke dag schone sokken aan, het liefst zonder naden.

Wanneer is er meer nodig dan enkel algemene voetverzorging?

Het is belangrijk bij de medisch pedicure langs te gaan zodra er aanhoudende pijn is. Hetzelfde geldt bij zwelling, roodheid en warmte of veranderingen in je huid. Een likdoorn, schimmel of andere voetklacht kan namelijk een lastig behandelbare klacht worden als je ermee blijft doorlopen. Maak gerust een afspraak als je kampt met ingroeiende teennagels, slechte geur of gewrichtsstijfheid. Er is een professionele blik nodig en daarvoor sta ik voor je klaar.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.