De spastische voet: specialist aan het woord

De spastische voet: specialist aan het woord

BLOG | 5 september 2024

De voetverzorging van de spastische voet vraagt om specialistische zorg. Spasticiteit is een autonoom gegeven. Het wordt veroorzaak door schade aan het gedeelte van het centrale zenuwstelsel – ontstaan tijdens de zwangerschap of geboorte of veroorzaakt door bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor, dwarslaesie of multiple sclerose – dat de willekeurige bewegingen aanstuurt. Hierdoor worden belangrijke signalen, die tussen het zenuwstelsel en de spieren worden uitgewisseld, onderbroken.

spastische voet

Verhoogde spierspanning

Het gevolg is verhoogde spanning, kramp en/of stijfheid van spieren of spiergroepen die onwillekeurig optreedt. Spasticiteit kan in een groot deel van het lichaam aanwezig zijn, maar ook in een klein gebied, zoals de voet. Door de verhoogde spierspanning kan de spastische voet ‘normale’ bewegingen vaak niet (goed) maken. Dan kan een afwijkende voetstand ontstaan, waardoor er meer risico is klachten als overmatige eeltgroei, likdoorns en ingroeiende teennagels.

Verminderde doorbloeding

Er is eveneens kans op een verminderde doorbloeding in onderbenen en voeten waardoor vochtophoping – ook wel oedeem genoemd – kan ontstaan. Het gevolg? Knellende schoenen die wondjes kunnen veroorzaken. Door een verminderd gevoel in de spastische voet worden ontstekingen of ingroeiende nagels te laat opgemerkt. Met alle gevolgen van dien, want door de verminderde doorbloeding zal ook het herstel langer duren.

Spastische voet regelmatig controleren

Goede voetverzorging en het regelmatig (laten) controleren van de spastische voet zijn dan ook van groot belang. Maar de behandeling vraagt wel extra aandacht. Want juist prikkels vanuit de huid zijn factoren die de spasmen kunnen verhogen of opwekken. Een behandeling kan namelijk een schok door het lichaam veroorzaken en dat kan niet wenselijk zijn wanneer je als medisch pedicure met instrumenten aan de voet bezig bent.

Geen controle

De cliënt heeft geen controle over zijn of haar bewegingen. Dat zou je zelf kunnen vergelijken met een behandeling bij de tandarts. Wanneer jij in de behandelstoel ligt en je tandarts je gebit behandelt, voelt dat alsof je geen controle over de situatie hebt. Je ziet en weet niet wat er precies gaat gebeuren. Dat zorgt voor spanning.

Wat voor jou als behandelaar dan ook enorm belangrijk is, is tijd en rust inbrengen in de behandeling. Leg uit wat je gaat doen en doet. Kijk en luister naar je cliënt en vermijd scherpe en trillende voorwerpen. Zorg voor extra tijd en ruimte om op het moment te anticiperen. Timing is essentieel bij het behandelen van de spastische voet. Goed kijken en voelen. Geen onverwachte bewegingen. Wees helder over je behandelvorm en -moment.

Dagelijks leven verbeteren

De behandeling van de spastische voet heeft als doel om het dagelijks leven van de cliënt te verbeteren. Veel klachten kunnen met aangepaste schoenen al verholpen worden. Ontstaan er voetproblemen of wil je meer informatie over de behandeling? Neem dan contact met ons op. In veel gevallen kunnen wij de klachten verhelpen of verminderen, en anders verwijzen we door naar de juiste zorgspecialist.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.