Wat je moet weten over diabetische voetverzorging

Wat je moet weten over diabetische voetverzorging

BLOG | 5 juli 2024

Diabetes mellitus, in de volksmond meestal ‘suikerziekte’ genoemd, is veel meer dan letten op wat je eet, medicijnen innemen en/of insuline spuiten. Wanneer je de ziekte niet goed onder controle hebt en houdt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor je zenuwen, ogen, nieren, hart- en bloedvaten. Maar ook voor je voeten. Daarom is diabetische voetverzorging door een medisch pedicure – in een goede en verantwoorde samenwerking met jezelf – een must om klachten en problemen te voorkomen of te behandelen.

diabetische-voetverzorging

Bloedsuikerspiegel onder controle

Het draait bij diabetes – naast een gezonde levensstijl, niet roken en geen overgewicht – vooral om het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Dat is ontzettend belangrijk. Wanneer je bloedsuiker namelijk te vaak en te veel te hoog is, kan er schade aan bloedvaten en zenuwen ontstaan. Te hoge bloedsuikerspiegels beschadigen namelijk de bloedvaten, dus ook de vaten die de zenuwen van bloed voorzien. Als de bloedtoevoer naar je zenuwen belemmerd wordt, zullen ze minder goed functioneren en ontstaat er zenuwschade: neuropathie.

Neuropathie

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna de helft van alle mensen met diabetes met neuropathie te maken krijgt. Alhoewel neuropathie ook elders in je lichaam kan optreden, zien we het vaak in de voeten. Je voeten doen pijn, tintelen, zijn (deels) gevoelloos en je kunt problemen krijgen met je evenwicht. Diabetische voetverzorging kan ervoor zorgen dat klachten niet onnodig verergeren. Als specialist kunnen wij problemen vroegtijdig signaleren, tips en adviezen geven en je eventueel doorverwijzen naar je huisarts, specialist of een podotherapeut.

Verminderde bloedtoevoer

Wanneer suikerziekte je bloedvaten aantast, vermindert de bloedtoevoer naar je voeten. Dat heeft gevolgen voor je voetgezondheid, omdat het genezingsproces erdoor vertraagd wordt. Wanneer je daarnaast ook last hebt van neuropathie zul je eventuele blaren of wondjes minder snel opmerken. Vanwege de verminderde bloedtoevoer heb je dan sneller kans op infecties. Het is één van de belangrijkste taken van de medisch pedicure om voetproblemen te voorkomen. Alert zijn op veranderingen aan de huid van je voet is dan ook een essentieel onderdeel van diabetische voetverzorging.

Diabetische voetverzorging: voorkom ernstige complicaties

Want als een dergelijke ontsteking niet op tijd behandeld wordt, kan dat leiden tot ernstige complicaties zoals necrose (weefselafsterving) en zelfs amputatie. Daarom is het belangrijk om ook zelf alert te blijven op tekenen van blaren, wondjes of veranderingen in de huid van je voet. Blijf daar niet mee rondlopen, maar vraag je medisch pedicure om raad. Met het tijdig inschakelen van de juiste diabetische voetverzorging kan erger mogelijk voorkomen worden.

Grotere kans op wonden en drukplekken

Wanneer je jezelf diabetische voetverzorging ontzegt als je suikerziekte hebt, kan zenuwbeschadiging leiden tot veranderingen in de structuur van je voet. En dat vergroot weer de kans op wonden en drukplekken.

Ben jij diabetespatiënt en herken je bij jezelf geen van bovengenoemde klachten? Dat is fantastisch en het is aan jou de taak om dat zolang mogelijk zo te houden. Bijvoorbeeld door je voeten die extra zorg te geven. Ga niet zelf je nagels knippen of eelt verwijderen. Daardoor kunnen er immers eenvoudig wondjes ontstaan en dat kun je beter voorkomen. Zoek een medisch pedicure bij jou in de buurt of neem contact op met mij voor diabetische voetverzorging. Want dat is ook verstandig wanneer je (nog) helemaal geen voetklachten hebt. Voorkomen is beter dan genezen.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.