Specialist aan het woord: de reumatische voet

Specialist aan het woord: de reumatische voet

BLOG | 7 maart 2024

Reuma is een pijnlijke aandoening van chronische aard. Het is overigens een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende varianten. De gevolgen van die verschillende soorten reuma uiten zich voornamelijk in pijn, stijfheid en vergroeiingen aan gewrichten, spieren, pezen en botten. De ‘reumatische voet’ verdient daarom extra aandacht. In dit blog vertel ik je er meer over.

reumatische-voet

Kans op vergroeiingen

Die vergroeiingen zijn het gevolg van ontstekingen in de gewrichten en omliggende pezen. Als gevolg daarvan raakt het weefsel beschadigd waardoor vergroeiingen kunnen ontstaan. Gewrichten waar we dergelijke vergroeiingen vaak zien, zijn naast knieën, heupen, gewrichten in de nek en onderrug, ook vooral de duim, vingers en de grote teen. Door pijnlijke handen kan het lastig worden om je voeten nog zelf te verzorgen.

Aandachtspunten van de reumatische voet

Vanwege die pijnklachten is het belangrijk om bij de verzorging erg zacht te werkt te gaan. Je voeten zijn namelijk extra gevoelig voor gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en standsveranderingen.

Gevaar voor wondjes

Naast de pijnklachten kunnen de vergroeiingen er vreemd genoeg ook de reden van zijn dat het gevoel in je voeten minder wordt. Daardoor worden wondjes mogelijk minder snel opgemerkt. Door de medicijnen die je tegen deze chronische aandoening gebruikt, wordt je huid vaak dunner. Ook zie ik vaak ingroeiende nagels bij deze cliënten omdat schoenen op bepaalde plaatsen gaan knellen. Met andere woorden: de reumatische voet is een kwetsbare voet en heeft daarom de aandacht en juiste verzorging van de medisch pedicure nodig.

Huid en nagels

Wanneer er nog niet veel vergroeiingen zijn, gaat mijn aandacht grotendeels uit naar de – vaak dunne – huid en de nagels. Die moeten goed verzorgd worden. Het is belangrijk dat er geen drukplekken ontstaan en dat vervelende plekjes vakkundig worden verwijderd. Daarbij mag niet te weinig, maar ook niet te veel worden weggehaald. Een extra wondje is immers zo gemaakt.

Functionele of aangepaste schoenen

Schoenen met de juiste pasvorm zijn van groot belang wanneer je reuma hebt. Vooral voor vrouwen kan het in het begin best lastig zijn om hun mooie en modieuze schoenen te verruilen voor meer functionele schoenen. Geen chique pumps meer, maar plattere schoenen met de juiste steun en een brede neus. Ook al geeft dat minder pijn, toch is het iets waaraan ze doorgaans wel even moeten wennen. Wanneer de vergroeiingen aan de voet verergeren, kan het zelfs nodig zijn om over te stappen op speciaal aangepaste schoenen. Daarin kan ik je adviseren.

Ook al ben ik bekend met jouw reumatische voet, toch let ik altijd goed op wat ik in mijn hand heb en hoe het met jou gaat. Door die holistische blik kijk in niet alleen naar jouw aandoening en voetklacht, maar analyseer ik ook of er andere oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Als je behalve reuma ook bijvoorbeeld met een ziekte als diabetes of kanker te maken hebt, heb je wellicht een heel andere behandeling nodig. Daarom behandel ik altijd alles met de juiste terughoudendheid én kennis.

Kom je voor het eerst bij Medische Voetzorg Den Bosch? Neem dan een verwijsbrief van je huisarts of reumatoloog mee. De reumatische voet komt mogelijk in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding van je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. 

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.