De feiten en fabels rondom schoenen en voetverzorging!

De feiten en fabels rondom schoenen en voetverzorging!

BLOG | 24 augustus 2023

Schoenen en voetverzorging zijn twee begrippen die hand in hand gaan. De juiste schoenen zijn namelijk essentieel om je voeten in goede conditie te houden. Maar wat is eigenlijk waar als het gaat om voetverzorging en schoenen? Om alle onduidelijkheden weg te nemen, behandelen we in deze blog de feiten en fabels.

schoenen

Feit: Veelvuldig op hoge hakken lopen zorgt voor klachten

Hakken zien er misschien elegant en vrouwelijk uit, maar voor je voeten zijn ze niet altijd een verstandige keuze. Als je op hakken loopt, draagt slechts een klein deel van je voet je volledige lichaamsgewicht. Dit zorgt voor overbelasting van de voorvoet. Je tenen kunnen bijvoorbeeld bekneld raken, wat leidt tot vergroeiingen of ingegroeide nagels. Daarnaast kunnen beklemming ook likdoorns of pijnlijke drukpunten veroorzaken.

Fabel: Schoenen passen kan op elk moment van de dag

Het klinkt misschien vreemd, maar er is een specifiek moment van de dag waarop je het beste schoenen kunt passen. Dit is namelijk aan het einde van de dag. Na een hele dag bewegen, zwellen je voeten op. Daarom krijg je ’s ochtends geen realistisch beeld of het schoeisel goed past. Ze kunnen dan te klein lijken, waardoor ze te strak zitten. En dat wil je vermijden.

Feit: Zweetvoeten komen door bacteriën

Overmatig zweten kan worden veroorzaakt door bacteriën die gedijen in vochtige voeten. De afvalstoffen van deze bacteriën zorgen voor een onaangename geur. Als je schoeisel niet goed ademt, kan het vocht niet goed verdampen. Hierdoor blijven de bacteriën aanwezig en blijft het zweten aanhouden. Het is verstandig om comfortabele schoenen te dragen die voldoende ruimte bieden en je voeten laten ademen.

Fabel: Orthopedische schoenen zijn zwaar, plomp en onfraai

Bij bepaalde voetafwijkingen, voetproblemen na een blessure of andere medische aandoeningen kunnen orthopedische schoenen gewenst zijn. Veel mensen laten zich tegenhouden door het idee dat de er niet mooi uitzien. Maar de orthopedische branche heeft zich ontwikkeld, waardoor er nu veel mogelijkheden zijn op het gebied van schoenkeuze. Er zijn ook schoenen die er echt mooi uitzien!

Feit: Professioneel advies krijgen

Het dragen van geschikt schoeisel is van groot belang om vervelende klachten te voorkomen, vooral als je te maken hebt met een risicovoet. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouderen, mensen met een oncologische achtergrond of diabetes. Je voeten zijn dan kwetsbaarder voor problemen. Wat de reden ook is, je kunt bij Medische Voetzorg Den Bosch terecht voor professioneel advies. We scannen je voet(en) en bepalen welk materiaal, vorm en model het beste bij je passen. Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.