Hielkloven? Tips van de pedicure!

Hielkloven? Tips van de pedicure!

BLOG | 9 mei 2023

Hielkloven is een voorbeeld van zo’n typisch winters ongemak waar onze voeten in de winter mee te maken krijgen. Dat komt doordat kou één van de belangrijkste oorzaken is van deze kwaal. De grote vraag is dan ook: wat kun je eraan doen?

Wat zijn hielkloven?

Een gezonde voethuid is elastisch en beweegt mee met de bewegingen van je voet. Een droge huid is stugger kan het gewicht van je lichaam tijdens het lopen of staan niet goed opvangen. De droge huid barst als het ware open. Er ontstaan verticale scheurtjes in de dikke eeltlaag van je hielen.

Symptomen

Dit zijn de symptomen van hielkloven:

  • diepe groeven in de huid rond de hiel
  • de groeven voelen pijnlijk aan
  • de groeven jeuken
  • er kunnen bloed en ontstekingen ontstaan

Twee soorten kloven

Droge kloven aan de hiel, die ontstaan door verminderde talgafscheiding en beperkte transpiratievorming aan de hiel, is één vorm van hielkloven. Daarnaast bestaan er ook vochtige kloven tussen, over en onder je tenen. Deze ontstaan door een verweekte huid bij overmatige transpiratie óf langdurig contact met water. Schimmelinfectie is de voornaamste oorzaak van deze variant van kloven. Fleur Nouwens is medisch pedicure bij Medische Voetzorg Den Bosch, en vertelt: ‘Het is belangrijk dat zo’n infectie eerst behandeld wordt met speciale medicatie. Dit is een antischimmelmiddel dat wij in onze drogist verkopen.’

Behandeling van droge kloven

Naast het juiste schoeisel is de juiste verzorging voor de voeten ook erg belangrijk. Ten eerste is het raadzaam slippers te dragen wanneer je doucht in gezamenlijke douches, om wratten of een schimmelinfectie te vermijden. Zorg er daarnaast voor dat je nagels niet te lang zijn, maar ook niet te kort! Wanneer je te korte nagels hebt, is de kans dat ze ingroeien veel groter. Daarnaast is het belangrijk je schoenen na sport goed te luchten en schone sokken aan te trekken, zodat de voeten niet langer klam en vochtig blijven van transpiratie.’

Behandeling van vochtige kloven

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht om zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Als de infecties in een vergevorderd stadium zijn, zal de pedicure je naar de huisarts verwijzen. Soms worden antidrukmiddelen of orthesen aangebracht om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor kloven minder snel opnieuw kunnen ontstaan.

Tips van de pedicure

Fleur heeft een aantal tips opgesteld die je kunnen helpen kloven te voorkomen.

  1. Om vochtige kloven te voorkomen is het belangrijk dat je je voeten zo droog mogelijk houdt en áltijd goed je tenen afdroogt. Vergeet de stukjes huid tussen de tenen niet!
  2. Verzorg kleine wondjes meteen. De pedicure kan je advies geven wat betreft producten voor thuisgebruik.
  3. Over het algemeen geldt: goede verzorging verkleint de kans op hielkloven aanzienlijk. Laat je over de juiste producten adviseren door de pedicure en gebruik de producten structureel. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Waarom kan ik jou helpen?

Fleur: ‘Als medisch pedicure ben ik breed opgeleid om alle mogelijke risicovoeten te behandelen. Deze kunnen onder andere ontstaan zijn door reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Heb jij last van je voeten? Dan kun je bij mij terecht voor professionele voetverzorging. Maar ook als je geen problemen hebt met je voeten ben je van harte welkom voor een voetbehandeling. Daarnaast kun je bij onze webwinkel terecht voor producten voor voetverzorging. Om de beste producten te kunnen verkopen, heb ik de opleiding Drogist in mei 2019 afgerond. Alles voor de gezonde voet!’

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.