Eerste hulp bij een ingegroeide teennagel

Eerste hulp bij een ingegroeide teennagel

BLOG | 14 december 2023

Sinds je laatst je nagels hebt geknipt, doet je grote teen steeds meer pijn. Schoenen dragen is bijna geen optie meer. Wat blijkt? De rand van je nagel zit helemaal ín de huid. Je huid is op die plek dan ook dik en rood. Je hebt een ingroeiende teennagel, die in de volksmond meestal ingegroeide teennagel wordt genoemd. Daar kun je het volgende aan doen.

Ingegroeide teennagel

Probeer niet aan je ingegroeide teennagel te zitten

Een ingegroeide teennagel (of dus eigenlijk: een ingroeiende teennagel) kan voor veel ellende zorgen. Je hebt misschien de neiging om dat scherpe puntje van je nagel er zelf weer uit te prutsen. Maar het is belangrijk je nagel met rust te laten en er niet aan te zitten. Door eraan te peuteren, duw je de nagel alleen maar verder in je huid. Dit leidt tot meer pijn. Daarnaast is er meer kans dat via je handen bacteriën binnendringen en zich uiten tot infecties.

Draag niet-knellende schoenen

Het is misschien een open deur, maar draag schoenen waarin je tenen vrij kunnen bewegen. Door knellende schoenen te dragen, komt er meer druk op je ingegroeide teennagel. Ook kan het prettig zijn als het materiaal aan de binnenkant van je schoen zacht is. Op die manier ervaar je de minste irritatie. Of kies, als het jaargetijde dat toelaat, voor een open schoen, zodat er totaal geen druk op je teen wordt uitgeoefend.

Knip je nagel recht af

Ondanks dat je een afwijkende nagel hebt, blijft je nagel groeien. Het is belangrijk om bij het knippen nooit een ronde vorm te maken. Knip de nagel daarom recht af. Zo groeit je nagel niet verder naar de zijkant van je omliggende nagelbed. Maar het meest verstandige is om niet zelf te knippen. Laat het liever door een pedicure doen, zodat je geen risico’s loopt op infecties.’

Laat een nagelbeugel plaatsen

Je kunt je ingegroeide teennagel ook laten behandelen. Een medisch pedicure kan je hierbij helpen door een nagelbeugel te plaatsen. Hierbij wordt een klein, dun stukje staal geplaatst en aangespannen. De druk van je nagel wordt eraf gehaald en op dat moment is de pijn meteen grotendeels verdwenen.

Medische Voetzorg Den Bosch

Het is belangrijk om een ingegroeide nagel niet te laten voor wat het is. Je hoeft namelijk niet met pijn rond te blijven lopen. Wil je graag meer weten? Bij Medische Voetzorg Den Bosch sta ik voor je klaar om je te adviseren en te behandelen. Neem gerust contact op!

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.