Naar de medisch pedicure voor specialistische voetzorg

Naar de medisch pedicure voor specialistische voetzorg

BLOG | 19 oktober 2023

Onze voeten kunnen met recht het ondergeschoven kindje van ons lichaam worden genoemd. Vaak realiseren we ons immers niet hoe belangrijk ze zijn en zien we ze slechts als objecten die ons in staat stellen leuke schoenen te dragen. Vaak merk je het belang van je voeten pas op als je er pijnklachten of ander ongemak aan krijgt. Dat heeft in veel gevallen namelijk direct effect op je mobiliteit. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Een medisch pedicure kan daar in veel gevallen een belangrijke rol in spelen.

Medische pedicure

Pedicure vs medisch pedicure

Maar wat is dan precies het verschil tussen een ‘gewone’ pedicure en een medisch pedicure? Een reguliere pedicure is een professionele voetverzorger die een basisopleiding heeft gevolgd om algemene voetverzorging – zoals nagels knippen, nagelriemen verzorgen, nagels polijsten en eelt verwijderen – uit te voeren. Alhoewel er ook wel lichte voetproblemen – zoals ingroeiende teennagels en likdoorns – worden behandeld, gaat het bij de pedicure voornamelijk om cosmetische voetzorg en worden de kosten hiervoor nooit vergoed door de zorgverzekeraar. Bij een medisch pedicure ligt de focus juist op het medische deel en in bepaalde gevallen worden behandelingen daar wel (deels) vergoed.

Aanvullende opleidingen

Na de basisopleiding zijn er nog aanvullende en gespecialiseerde opleidingen gevolgd, waardoor hij of zij specialist is in behandelingen van voeten met een verhoogd risico op complicaties. Daarbij kun je denken aan reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. Ook beschikt de medisch pedicure over kennis van specialistische technieken en is er aandacht voor advies en preventie.

Nagelbeugeltechniek

Een voorbeeld van die specialistische techniek is de nagelbeugeltechniek die wordt gebruikt bij ingroeiende teennagels of een sterk rondgroeiende teennagel. Negen van de tien keer is verkeerd schoeisel de oorzaak van een ingroeiende teennagel, maar het kan ook komen door erfelijkheid, medicijngebruik of nagels die op een onjuiste manier zijn geknipt. Ingroeiende teennagels zijn erg pijnlijk. De huid naast de nagel wordt dik en rood. Het gaat niet vanzelf over en als je er niets aan laat doen kan het zelfs flink gaan ontsteken. Orthonyxie of een nagelbeugel is een hulpmiddel dat ik op je nagel kan bevestigen om de druk van de nagel in de nagelwal te verminderen. Pijnklachten verdwijnen daardoor vrijwel meteen en je nagel heeft weer de gelegenheid om op de juiste manier te groeien.

Orthesetechniek

Terugkerende likdoorns tussen je tenen of pijnlijke eeltplekken zijn enorm vervelend. Ze ontstaan elke keer weer door wrijving tussen je teen of tussen de schoen en je tenen. Met een speciaal voor jou op maat gemaakte orthese – een siliconen teenstukje – worden je tenen, drukplekken of wrijvingsplaatsen ontlast.

Vilttechniek

Soms moet er een korte tijd worden overbrugd voordat je orthese klaar is of voordat je bij de podotherapeut terechtkunt voor een orthopedisch voetbed. Om ervoor te zorgen dat je die periode toch zo pijnvrij mogelijk doorkomt, kunnen we de pijnlijke drukpunten op of onder je voeten ontlasten met vilttechnieken.

En nog veel meer

Naast het toepassen van deze technieken kun je bij mij ook terecht voor schimmeldiagnostiek. Ik ben breed opgeleid om alle mogelijke risicovoeten te behandelen. Omdat ik volgens vastgestelde richtlijnen werk, weet ik ook wanneer je moet worden doorgestuurd naar je (behandelend) arts of podotherapeut. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact op.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.