De stap naar gezonde voeten

De stap naar gezonde voeten

BLOG | 14 juni 2023

Het valt bijna niet meer uit te houden. Die overgevoeligheid en jeuk onder je voeten lijkt maar niet weg te gaan. Je hebt van alles geprobeerd om het te kalmeren, maar het helpt niet. Bovendien vermenigvuldigt de irritatie zich ook nog met zwellingen en blaren onder je zolen. En dit is net wat je op dit moment er niet bij kunt hebben. Hoe krijg je weer gezonde voeten?

Vatbaarder

Gediagnostiseerd worden met kanker is ontzettend heftig. Je weet dat je lichaam niet meer de oude wordt en veel is onzeker. Ook is de kans groot dat je weerstand wordt verlaagd door de chemokuren. Je bent hierdoor een stuk vatbaarder voor bacteriën, schimmels of andere klachten. En dit kan zich dus ook uiten in je voeten. Het kan daarom wenselijk zijn, wanneer er voetklachten ontstaan, om deze te verminderen met een behandeling.

Veelvoorkomende voetklachten

Als gevolg van de behandeling bij kanker kunnen er verschillende voetklachten ontstaan. Zo is het hand- en voetsyndroom een bijwerking. De kenmerken van deze aandoeningen zijn onder andere zwelling, droogheid, blaren, kloofjes, overgevoeligheid, pijn en jeuk. Bovendien kunnen je nagels ook getroffen worden. Ze laten bijvoorbeeld los, er ontstaan ontstekingen of ze verdikken; allemaal klachten die je mobiliteit flink kunnen dwarsbomen.

Oncologische voetbehandeling

Wanneer je last hebt van voetklachten, is het mogelijk om hier een speciale, oncologische voetbehandeling voor in te zetten om zo snel mogelijk weer gezonde voeten te krijgen. Een OVV’er (oncologische voetzorgverlener) is hiervoor opgeleid. Je voeten worden eerst gescreend om de problemen te constateren. Daarna wordt er, afhankelijk van de klacht, een medische pedicurebehandeling gegeven. Aangezien je weerstand laag is door de kankerbestrijdingsbehandelingen, is het belangrijk te weten wanneer er voetzorg toegepast mag worden. Daarom gaat alles altijd in overleg met de hoofdbehandelaar. Op die manier is de voetverzorging altijd veilig en ondersteunt het op de goede manier.

Meer dan een voetbehandeling

Fleur Nouwens is oncologisch voetzorgverlener bij Medische Voetzorg Den Bosch. Fleur: ‘Als voetzorgverlener weet ik niet alleen hoe ik de klachten moet behandelen, maar begrijp ik ook dat, wanneer er kanker wordt geconstateerd, dat nogal iets is om te verwerken. Ik kan hier professioneel mee omgaan. Bovendien hebben we een beroepsgeheim: jouw gesprek met ons is daarom altijd vertrouwelijk. Een bezoek aan een oncologisch voetzorgverlener kan daarom als een veilige haven voelen. Dit maakt dat oncologische voetverzorging veel meer is dan alleen een voetbehandeling.’

Tips voor gezonde voeten

‘Het is ook mogelijk dat er neuropathie aan de voeten wordt ontwikkeld. Het is hierbij van belang om goed schoeisel uit te zoeken dat niet te strak of te los zit. Daarnaast zijn je sokken net zo belangrijk als je schoenen. Kies hierbij voor sokken van katoen, wol of bamboe. Zo bescherm je je voeten het beste.’

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.