Voetklachten bij dementie

Voetklachten bij dementie

BLOG | 5 juni 2023

Voetproblemen kunnen bij iedereen ontstaan, dus ook bij mensen die ernstig ziek zijn. Het is altijd noodzakelijk om op tijd aan de bel te trekken, maar dit is niet voor iedereen een optie. Wanneer je lijdt aan dementie, heb je bijvoorbeeld niet altijd in de gaten dat er iets aan de hand is. Sterker nog, dementerende mensen voelen het soms niet goed als er iets aan de hand is, of negeren de pijn. Hierdoor kunnen voetproblemen uitgroeien tot ernstige infecties. Een medische pedicure biedt hierbij oplossing.

dementie

Voetklachten

Door de jaren heen kunnen er verschillende voetklachten ontstaan. Bij oudere mensen zien we voornamelijk een afname van flexibiliteit van de banden en pezen, verstijving van gewrichten, artrose of slijtage, spataderen, standsafwijkingen van voeten en tenen en allerlei huidaandoeningen zoals oedeem. Mensen met dementie lopen vaak veel. Er is een constante behoefte om onderweg te zijn. Hierdoor ontstaan er al snel ingegroeide nagels, likdoorns of eeltvorming.

Voorkom voetklachten

Bij dementerende mensen is het niet vanzelfsprekend dat ze zelf aangeven dat ze voetklachten hebben. Het is daarom aan te raden om niet zozeer te genezen, maar juist te voorkomen. Een regelmatige behandeling van de medische pedicure kan voorkomen dat een eventueel voetprobleem uitgroeit tot vervelende en pijnlijke klachten. Preventief en frequent verzorgen van de voeten is bij dementie dus bijzonder van belang.

Geduld en ervaring

Werken met dementerende mensen is niet altijd even gemakkelijk. Bij Medische Voetzorg Den Bosch zijn ze zich daarvan bewust. Tijdens de opleiding tot medische pedicure heeft pedicure Fleur Nouwens geleerd om te werken met voeten van oudere mensen. Ze is daarom enorm geduldig en heeft veel ervaring met de doelgroep. Zo weet ze bijvoorbeeld dat een behandeling niet te lang mag duren en kan ze zorgvuldig te werk gaan zonder de patiënt uit het oog te verliezen.

Goed overleg

Voordat de pedicure aan het werk gaat, vindt er altijd eerst goed overleg plaats met de verpleging of verzorging. Zo weet de pedicure hoe de patiënt eventueel kan reageren en wat dan vervolgens de beste oplossing is. Mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van angst of onrust, dan doet lichamelijk contact, zoals een hand vasthouden, of lichamelijke contact vaak wonderen. Aan de andere kant geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten. In feite is er dus sprake van een wisselwerking, zodat de behandeling voor de patiënt zo goed en rustig mogelijk kan verlopen.

Meer weten?

Wil jij je laten adviseren over voetverzorging van dementerende mensen? Bij Medische Voetzorg Den Bosch staat de patiënt centraal. Medisch pedicure Fleur Nouwens is expert op het gebied van professionele voetverzorging. Met haar specialistische kennis krijg je altijd een passend advies over de juiste behandeling en verzorging bij voetproblematiek. Neem contact op en maak je wensen kenbaar.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.