Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

BLOG | 11 januari 2024

Het lijkt wel of je bij het ouder worden steeds minder stabiel op je voeten staat. De kans op vallen wordt daardoor ineens groter. Trouwens, het wordt ook steeds lastiger om je voeten goed te verzorgen omdat je er simpelweg minder goed bij kunt. Toch is een goede voetverzorging bij ouderen erg belangrijk, omdat ogenschijnlijk kleine ongemakken uiteindelijk vervelende gevolgen kunnen hebben.

voetverzorging bij ouderen

Medische gevolgen

Bij het ouder worden is er doorgaans veel aandacht voor esthetische schoonheid. We willen er immers graag goed uit blijven zien. Natuurlijk is dat belangrijk, maar verlies ook niet de medische gevolgen van het klimmen der jaren uit het oog. Als je alleen al naar je voeten kijkt, verandert daar nogal wat aan.

Veranderingen

Die veranderingen, die al rond je veertigste levensjaar beginnen, maken een goede voetverzorging bij ouderen extra belangrijk vanwege kans op:

  • verminderde stabiliteit, waardoor er meer gevaar is voor valpartijen
  • dunnere, drogere en kwetsbare huid
  • verdikte nagels
  • verminderd gevoel
  • een trager genezingsproces

Comorbiditeit

Ook is er geregeld sprake van comorbiditeit: het bestaan van één of meer (chronische) aandoeningen naast de hoofddiagnose waarnaar de meeste aandacht uitgaat. Meer dan de helft van de mensen van 55 jaar en ouder met een chronische aandoeningen heeft één of meer andere aandoeningen. Dan is het éxtra belangrijk dat er breed en met een holistische blik naar de voetklacht gekeken wordt. Dan gaat het bijvoorbeeld niet meer alleen om die ‘oudere’ voet, maar moet je ook meenemen dat de cliënt reuma en kanker heeft. Alleen dán kun je het voetprobleem met de juiste kennis behandelen.

Onomkeerbaar

Het verouderingsproces van je voeten is onomkeerbaar, maar er kan met de juiste voetverzorging bij ouderen wel veel gedaan worden om de problemen die dat kan opleveren tot een minimum te beperken. Dat vraagt om de expertise van een specialist: de medisch pedicure. Ik kan je bijvoorbeeld adviseren over de aankoop en het dragen van goede schoenen. Goede schoenen zijn op elke leeftijd belangrijk, maar vooral bij het ouder worden. Omdat het gevoel in de voeten vermindert, zullen wondjes of likdoorns minder snel worden opgemerkt. Aangezien de oudere huid langzamer herstelt, kan dit vervelende gevolgen hebben.

Adviezen en tips

Voetverzorging bij ouderen betreft ook de juiste behandeling van de dunner wordende huid. Ik kan je hier tips over geven, vervelende plekjes vakkundig verwijderen en zorgen dat er geen drukplekken ontstaan. De verdikte nagels kan ik op de juiste manier behandelen. Draag je elastische kousen? Ik zie in mijn praktijk nog weleens dat deze niet op de juiste manier zijn aangetrokken. Ze zitten dubbel of gedraaid, waardoor er stuwing in het been kan ontstaan. Ik kijk wat nodig is, behandel en geef tips. Want met de juiste voetverzorging bij ouderen kunnen veel ongemakken voorkomen worden.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.