Veilige voetzorg voor oncologische patiënten

Veilige voetzorg voor oncologische patiënten

BLOG | 14 juni 2023

Wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt, verandert er veel. Het leven staat in het teken van beter worden, weer gezond zijn. Om dat te bereiken, moet je vaak zware behandelingen doorstaan met veel bijwerkingen als gevolg. Veilige voetzorg is dan heel belangrijk.

Speciale aandacht gewenst

Een behandeling zoals chemotherapie ontregelt dan ook je gehele lichaam. Zo krijgt een op de drie mensen te maken met allerlei bijwerkingen aan handen en voeten. Dit kan variëren van een droge huid en afbrokkelende nagels tot het hand- en voetsyndroom en nare infecties. Daarom is speciale aandacht voor je voeten in deze periode zeer gewenst.

Nauwelijks aandacht

Tot 2013 was er weinig bekend over het effect van kanker(behandelingen) op voetaandoeningen, terwijl deze al vanaf de eerste week van de behandeling kunnen optreden. Zelfs bij de opleiding tot medisch pedicure werd hier nauwelijks tot geen aandacht aan besteed, terwijl voetklachten door diabetes en reuma volop in de belangstelling staan. Fleur Nouwens, medisch pedicure, vertelt: ‘Mischa Nagel besloot hier verandering in te brengen en besloot de eerste oncologische voetzorgopleiding op te richten, omdat er daarvoor nog geen behandelmogelijkheden waren.’

Vervelende bijeffecten

‘En dat terwijl de patiënt enorm gebaat is bij het verminderen van die bijwerkingen, zodat alle energie gebruikt kan worden waar het echt nodig is.’ Een veelvoorkomend bijeffect van chemotherapie is bijvoorbeeld het hand- en voetsyndroom. Er kunnen dan blaren, infecties of zwellingen optreden. Je ervaart pijn, gevoeligheid of jeuk. De huid ziet er rood uit, schilfert of vervelt. Meestal verdwijnen deze klachten geleidelijk na afloop van de chemobehandelingen.

Neuropathie

Verder kun je last hebben van neuropathie. De zenuwen worden dan gevoelig, waardoor je krachtverlies, gevoelloosheid, een doof of branderig gevoel, tintelingen of pijnlijke voeten ervaart. Lopen wordt hierdoor lastiger. Daarnaast hebben mensen vaak last een droge of verkleurde huid of nagelafwijkingen als nageldystrofie of nagelverkleuring.

De juiste zorg

Fleur: ‘Het krijgen van de juiste voetzorg is belangrijk om de bijeffecten van chemotherapie goed te doorstaan. Opgeleide oncologische voetverzorgers bezitten de juiste kennis over de effecten op kankerpatiënten die onder behandeling zijn, en kunnen de pijn aan voeten sterk verminderen. Zo kan bij neuropathie specifiek schoeisel of zolen worden aangeraden. Dat verlaagt de druk op de pijnplek, waardoor lopen een stuk minder pijnlijk wordt.’

Tips van medisch pedicure Fleur Nouwens:

Ga je binnenkort starten met een chemokuur? Je kunt dan al wat stappen ondernemen om je voeten te beschermen.

– Laat je voeten van te voren screenen en verzorgen door een Oncologisch Voetzorgverlener (OVV), om de bijwerkingen zo goed mogelijk te doorstaan.

– Draag comfortabele schoenen en naadloze katoenen sokken. Vermijd knellende of krappe schoenen.

– Was je onderbenen en voeten met lauw water en pH-neutrale zeep en verzorg je huid goed met een vochtinbrengende crème.

Ook interessant voor jou

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.