5 fabels over de voetverzorging van sporters

5 fabels over de voetverzorging van sporters

BLOG | 12 februari 2024

Sporten is goed voor je. Het zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht en een gezondere levensstijl. Om te kunnen sporten, is het dan ook belangrijk dat de basis goed is. En die basis zijn je voeten. Als je voetklachten hebt, lukt het immers niet om actief bezig te zijn. Daarom is het voor sporters extra belangrijk om hun voeten de juiste verzorging te geven. Toch bestaan daar fabels over. Hieronder vind je de meest voorkomende misvattingen.

sporters

Fabel 1: Je hebt dezelfde maat sportschoenen nodig als je normale schoenmaat

Nee, want de maat en pasvorm van sportschoenen kunnen variëren. Het ene merk kan bijvoorbeeld kleiner of groter uitvallen dan een ander merk. Ga niet per definitie uit van je schoenmaat, maar kies je sportschoen op basis van comfort en functionaliteit.

Fabel 2: Een goede sportschoen kun je voor iedere sport gebruiken

Elke sport vereist zijn eigen ondersteuning, demping en stabiliteit. Daarnaast maakt het ook nog uit op wat voor ondergrond je sport. Neem een sport als voetbal: het maakt echt verschil of je op gras, kunstgras of indoor speelt. Wanneer je niet de juiste voetbalschoenen draagt en wanneer deze geen goede pasvorm hebben, is de kans op blessures en voetklachten groter.

Fabel 3: Het is normaal dat je voeten pijn doen bij het sporten

Als je tijdens het sporten pijn aan je voeten ervaart, draag je niet de schoenen met de juiste pasvorm. Soms wordt daar echter bewust voor gekozen. Ik zie dat vaak bij voetballers. Zij dragen hun schoenen het liefst strak om de voet voor het optimale balgevoel, ook al is dat niet goed voor hun voeten. Je ziet bij deze sporters dan ook vaak blauwe nagels of blessures aan de grote teen. Als medisch pedicure kan ik je zo goed mogelijk begeleiden bij dergelijke blessures, zodat de pijn bij het sporten tot een minimum beperkt wordt.

Fabel 4: Voetverzorging is alleen nodig als je pijn hebt

Sporters doen er goed aan hun voeten door een medisch pedicure te laten verzorgen om te voorkómen dat er pijnklachten ontstaan. Bepaalde sporten kunnen voor heel specifieke klachten zorgen. Zo hebben golfers bijvoorbeeld vaak last van het gewrichtje onder de voorvoet wat veroorzaakt wordt door de swingbeweging. Ze draaien steeds over datzelfde gewrichtje heen en dat kan complicaties geven. Het zorgt bijvoorbeeld voor extra eeltvorming op die specifieke plek en het is fijn als dat op professionele wijze verwijderd wordt.

Fabel 5: Blaren zijn onvermijdelijk bij het sporten

Blaren worden veroorzaakt door wrijving. De boosdoeners zijn vrijwel altijd schoenen of sokken die niet goed passen. Gezien de drukte bij de blarenposten op grote wandelevenementen zie je dit bijvoorbeeld veel bij de wandelsport. Voor wandelaars is het goed om een iets dikker laagje eelt onder de voeten te hebben. Als medisch pedicure weet ik precies hoeveel ik mag weghalen. Verder geef ik naast advies over goed passende wandelschoenen ook altijd tips voor de aanschaf van wandelsokken. Deze moeten bijvoorbeeld goed aansluiten en mogen geen naadjes hebben die voor irritaties kunnen zorgen.

Juist voor sporters is een goede voetverzorging onontbeerlijk. Als medisch pedicure sport heb ik aanvullende kennis en inzicht in sportgerelateerde huid- en nagelpathologie. Wacht niet tot je klachten krijgt, maar wees verstandig en zorg voor preventieve voetzorg om je sport, zonder voetklachten, te kunnen blijven beoefenen. Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Ook interessant voor jou

Waarom goede voetverzorging bij ouderen zo belangrijk is

Lees verder

Ervaringen

Zeer vriendelijke dame, kundig en goed advies.

- Monique Klamer

Fleur heeft met een geweldig resultaat mijn zoon van 12 behandeld. Ze neemt de tijd, is heel aardig en legt alles goed uit. Echt fijn!

- Liesbeth Verhoeff

Fleur is een lieve kundige pedicure, ze heeft mijn dochter goed geholpen.

- Joyce

Download
3 gratis tips voor
gezonde voeten

Heb jij hulp nodig bij het behouden van gezonde voeten? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.