5 vragen over het behoud van een goede voetgezondheid
5 vragen over het behoud van een goede voetgezondheid
Je voeten zijn misschien wel de minst gewaardeerde onderdelen van je lichaam. Onterecht, want ze zijn ontzettend belangrijk. Denk maar eens aan het gevoel van een steentje in je schoen. Dan wordt lopen ineens een pijnlijke aangelegenheid. Het verkrijgen en behouden van een goede voetgezondheid is dan ook geen overbodige luxe. Daarom hebben we voor jou een paar vaak gestelde vragen over dit onderwerp op een rijtje gezet.
Vraag 1: Wat houdt voetgezondheid precies in?
Voetgezondheid houdt in dat je voetboog in de juiste stand en omvang behouden blijft, de gewrichten in je enkele en voet soepel blijven, de informatievoorziening van je zenuwstelsel van en naar de voet goed blijft en de huid gezond is. Dat zorgt voor een goede schokdemping en stelt je in staat om een goed looppatroon te ontwikkelen tijdens wandelen en hardlopen. Zonder pijn en irritaties.
Vraag 2: Wat kun je eraan doen om dat te behouden?
Met deze tips kun je ervoor zorgen om een zo optimaal mogelijke voetgezondheid te houden:
- Draag comfortabele schoenen die niet knellen en je voeten goed ondersteunen en beschermen
- Beweeg voldoende: te weinig beweging kan zorgen voor stijfheid en een verminderde bloedcirculatie. Daardoor kunnen spierkracht en flexibiliteit worden aangetast, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen en een verminderde balans.
- Eet verantwoord en gezond: een ongezonde lifestyle kan tot overgewicht leiden. Je voeten hebben het dan extra zwaar te verduren en je kunt er zelfs diabetes type 2 door ontwikkelen, wat vervelende voetklachten kan veroorzaken
- Goede verzorging: een goede hygiëne is belangrijk voor je voeten en kan vervelende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of een schimmelinfectie, voorkomen.
Vraag 3: Wat wordt verstaan onder een goede voetverzorging?
Neem af en toe een voetenbad en doe dat beslist nooit langer dan vijf minuten. Zorg dat het water niet te heet is, en voeg er eventueel een speciale lotion aan toe. Dat is niet alleen lekker ontspannend, maar het zorgt er ook voor dat eeltplekken eenvoudiger verwijderd kunnen worden. Dode huidcellen kun je overigens ook met een lekkere scrub verwijderen. Eindig zo’n voetenbad of scrubsessie altijd met een hydraterende crème. Smeer de crème niet tussen je tenen om de huid daar niet te verweken en extra gevoelig te maken voor schimmelinfecties. Bij een goede voetgezondheid hoort ook de verzorging van je nagels. Knip je nagels met een nagelschaartje recht af en vijl de randjes glad met een nagelvijl. Smeer de nagels en nagelriemen in met een speciale olie om deze soepel en sterk te houden.
Vraag 4: Wanneer moet je naar een pedicure gaan?
De meeste mensen gaan pas naar een pedicure wanneer ze klachten aan hun voeten krijgen. Eigenlijk loop je dan achter de feiten aan. Want door preventief – dus juist wanneer je (nog) geen klachten hebt – je voeten te laten behandelen door een (medisch) pedicure kun je voetklachten voorkomen of tijdig behandelen waardoor de klachten niet erger worden. Eeltgroei wordt tijdig aangepakt, nagelproblemen en wondjes worden op de juiste manier behandeld, je krijgt advies over de aanschaf van nieuwe schoenen en tips voor het behoud van je voetgezondheid.
Vraag 5: Wat is het verschil met een medisch pedicure?
Een medisch pedicure is een pedicure die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van de voeten van mensen met bepaalde ziektes en aandoeningen zoals:
- diabetes
- reuma
- spasticiteit
- ziekte van Parkinson
- dementie
- sportgerelateerde klachten
- schimmelnagels
Als er sprake is van kanker doe je er verstandig aan om contact op te nemen met de oncologisch voetzorgverlener (OVV).
Je voeten in optimale conditie
Maar ook voor behandeling en onderhoud van gezonde voeten kun je uiteraard bij Medische Voetzorg Den Bosch terecht. Voetgezondheid is één van onze speerpunten, en wij kunnen je helpen om je voeten weer in een zo optimale conditie te krijgen en te houden. Neem gerust contact op.