MIJN VAK IS MIJN PASSIE

SAEYS_Summa_en_Bedrijf_Medisch_Pedicure_0870

NAAM: Fleur Nouwens
EIGENARES VAN: Medische Voetzorg Den Bosch

‘Veel problemen beginnen bij de voeten’

Na een carrière op een ander vlak wilde ik graag een eigen bedrijf beginnen, omdat ik zwanger was en graag mijn eigen tijd wilde kunnen indelen. Aanvankelijk leek nagelstyling een leuke richting, maar door mijn zwangerschap kon ik niet een manicureopleiding volgen. Toen viel mijn oog op het pedicurevak en heb ik me daarop gestort.

Ik ben een pedicureopleiding gaan volgen, waarbij ik het geluk had dat ik een leuke en gedreven docente had, die me geïnspireerd heeft. Ik kwam erachter dat er heel veel in voeten zit! Na de afronding van de opleiding heb ik in 2002 gelijk mijn eigen praktijk opgericht. Eerst werkte ik ambulant, daarna aan huis, vervolgens in een zelfstandige ruimte. In 2021 is de praktijk weer verhuisd. Nu is die onderdeel van een gezondheidscentrum, waar ik inmiddels vier ruimtes met vier behandelstoelen heb. Ook heb ik drie werknemers en twee stagiaires. Ik had twintig jaar geleden niet gedacht dat mijn onderneming zó groot zou worden!

Naast het geven van pedicurebehandelingen ben ik altijd bezig gebleven met aanvullende opleidingen en cursussen, waardoor ik niet alleen medisch pedicure ben, maar ook onder meer oncologisch voetzorgverlener en oncologisch handzorgverlener. Het mooie van dit werk vind ik dan ook dat ik veel verschillende mensen zie met uiteenlopende ziektebeelden, en daar horen vaak ook voetklachten bij. Ik vind het dan geweldig om ze te helpen.

Waarom is voetzorg zo belangrijk? Veel fysieke problemen elders in het lichaam beginnen bij de voeten. De pedicure kan dan een belangrijke rol spelen; niet alleen door voetbehandelingen uit te voeren, maar ook door problemen vroegtijdig te signaleren en de cliënt eventueel door te verwijzen naar bijvoorbeeld een podotherapeut of ergotherapeut. Helaas is het nogal eens zo dat pedicures gezien worden als alleen maar ‘nagelknippers’. Wat dat betreft valt er nog een wereld te winnen in het imago en de zichtbaarheid van de beroepsgroep.

Gelukkig zien steeds meer specialisten en andere zorgverleners het belang van gezonde voeten. Ze realiseren zich dat de pedicure een belangrijke functie heeft binnen de medische wereld. Mede daarom word ik geregeld uitgenodigd als spreker bij bijvoorbeeld seminars, en ik ben daarnaast actief als docent voor huidige en toekomstige pedicures. Het is namelijk belangrijk dat die zichzelf blijven ontwikkelen, zodat de kwaliteit van de behandelingen niet alleen behouden blijft, maar ook groeit. Daar wil ik, door mijn kennis over te dragen, mijn steentje aan bijdragen!