Een orthese: de eerste stap naar lopen zonder pijn

We onderschatten wel eens hoe belangrijk onze voeten zijn. Voeten zijn niet immuun voor huidproblemen. Kleine problemen kunnen door druk, wrijving en vocht steeds erger worden, tot je bijna geen stap meer kunt verzetten. Je kunt bij Medische Voetzorg Den Bosch terecht voor behandeling van voetproblemen zoals hielkloven en schimmelnagels. Een van de oplossingen is een orthese, een siliconen hulpmiddel dat je tenen ruimte geeft en de druk van je tenen af kan halen. Zo kun je vrij lopen zonder dat de schade alleen maar erger wordt.

De snijdende, zeurende pijn

Voetproblemen kunnen ervoor zorgen dat kleine, dagelijkse taken een enorme opgave worden. Je kunt niet meer even je koffietje pakken of naar het toilet gaan zonder dat je de snijdende, zeurende pijn in je tenen opnieuw voelt. Welke schoen je ook probeert en of je wel of geen sokken draagt, het helpt allemaal niet. De pijn blijft alsnog bestaan.

Oorzaken van voetproblemen

Waar komt deze pijn vandaan? Een verkeerde of nauwe schoen zorgt voor veel wrijving op een plek op je voet. Als reactie op deze wrijving kan er eelt op deze plek op je voet ontstaan. Deze eelt kan alleen ook naar binnen groeien en daar verharden. De plek prikt dan in de gezonde huidstukjes eromheen tijdens het lopen, waardoor de pijn ontstaat. Het kan ook zijn dat je tenen scheef zijn gaan staan. Soms is dit erfelijk aangelegd, zoals bij hallux valgus, een conditie waarbij de grote teen scheef staat met soms een draaiing in het gewricht. Als je vervolgens verkeerde schoenen draagt, kan het zijn dat er druk op net de verkeerde punten komt.

Tips: hoe kun je de problemen voorkomen?

Het is een cliché geworden, maar wel waar: voorkomen is beter dan genezen. Hoewel ortheses je voetproblemen kunnen verminderen en soms zelfs doen verdwijnen.

  • Het allerbelangrijkste is om goede schoenen te dragen. Niet te ruim zodat je wrijving tussen voet en schoen krijgt, niet te krap zodat je tenen in rare hoeken komen en er veel druk op staat.
  • Zit je schoen nog niet goed? Je kunt door je veters op een andere manier te strikken ruimte creëren. Sla bijvoorbeeld een paar kruisingen over op het drukpunt om je voet te kunnen laten ademen.
  • Maak je voeten goed droog na het douchen. Bacteriën en schimmels houden van een vochtige, warme omgeving.... zoals tussen je natte tenen.
  • Controleer je voeten regelmatig. Als er een beginnend probleem is, kun je het behandelen voor de pijn ontstaat.

De juiste balans

Voorkomen heb je alleen niets aan als het al te laat is en je een voetprobleem hebt waar je dagelijks last van hebt. Medische Voetzorg Den Bosch is gespecialiseerd in medische pedicures om verschillende voetproblemen op te lossen. Een van de oplossingen is een orthese. Dit is een siliconen hulpmiddel dat je tussen je tenen plaatst. Hierdoor komen ze uit elkaar te staan en verminder je wrijving tussen de tenen of met je schoenen. Omdat het materiaal van siliconen is gemaakt, voelt het zacht en prettig aan. Niet iedere voet is hetzelfde, dus een orthese wordt ook altijd op maat gemaakt. De orthese hoeft bijvoorbeeld niet tussen alle tenen te zitten, als het probleem alleen bij je grote teen zit. Er wordt altijd een balans gezocht tussen gemak en de oplossing voor het probleem.

Waarbij te gebruiken?

Je kunt een orthese gebruiken bij onder andere:

  • Likdoorns tussen je tenen
  • Druk op pijnlijke plekken bij je tenen
  • Kromme of scheven tenen die problemen veroorzaken
  • Hamertenen
  • Klauwtenen

Na het plaatsen van de orthese kun je weer gaan en staan waar je wilt, zonder pijn. Herken jij je in bovenstaande problemen en denk je dat een orthese verlichting kan bieden? Neem dan contact met ons op en laat je informeren!