Dit wist je nog niet over je schimmelnagel
Dit wist je nog niet over je schimmelnagel
Ineens ziet één van je teennagels er anders uit. Geel, brokkelig en/of verdikt. Heb je een schimmelnagel of is het een kalknagel? Deze twee begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het is niet altijd hetzelfde. Hoe dat precies zit? We leggen het je in dit blog uit.
Verschillende soorten kalknagels
In de volksmond wordt er meestal over een kalknagel gesproken. En dat klopt ook inderdaad als het een schimmelnagel betreft. Maar er zijn nog meer soorten kalknagels, namelijk:
- de hoornnagel – hier groeien verschillende hoornlagen over elkaar heen. Het kan ontstaan door letsel aan je teen, ouderdom of het dragen van te krappe schoenen.
- de ramshoornnagel – als de hoornnagel verwaarloosd en niet behandeld wordt, kan de aandoening verergeren.
- de psoriasisnagel – deze wordt meestal veroorzaakt door de chronische huidziekte psoriasis.
De schimmelnagel
De vierde vorm van kalknagels wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze aandoening gaat nooit uit zichzelf over, en daarom is een goede diagnose en behandeling erg belangrijk.
Kijk uit voor besmetting
Schimmels gedijen goed in vochtige en warme ruimtes. Zwembaden, sauna’s en de douchevloer van de sportschool zijn daar goede voorbeelden van. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt en je hebt een nagel die wat beschadigd is – schimmels voeden zich namelijk met keratine, een stof die in je nagels, maar ook in je haren en huid voorkomt – ligt een besmetting snel op de loer. In tegenstelling tot de andere vormen kalknagels is een schimmelnagel dan ook erg besmettelijk. Let daarom goed op, want voorkomen is beter dan genezen.
Schimmeldiagnostiek
Wanneer we een schimmelnagel vermoeden, laten we eerst een schimmeldiagnostiek uitvoeren om er zeker van te zijn dat een schimmel de veroorzaker van de kalknagel is. Eczeem kan bijvoorbeeld eenzelfde soort beeld laten zien, maar moet op een heel andere manier behandeld worden. Daarom sturen we een klein stukje nagel of huid voor onderzoek naar de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc in Nijmegen. Schimmeldiagnostiek is een moleculaire test waar op DNA-niveau gekeken wordt. Zodra we van de patholoog bericht krijgen – vaak duurt het een week voordat de uitslag bekend is – of en welke schimmel aanwezig is, kunnen we een behandelplan voor je opstellen.
Welke schimmel is de boosdoener?
Zelf hebben we in onze praktijk overigens ook de mogelijkheid om je nagel te onderzoeken met de test van HFL. Het voordeel is dat je de uitslag dan onmiddellijk te horen krijgt, alleen test deze alleen positief op schimmelvorming in de nagel en niet op candida of gist. Het kan dus noodzakelijk zijn om alsnog een stukje nagel of huid op te sturen om er zeker van te zijn of je een schimmelnagel hebt, of dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.
Meerdere behandelingen
Door je nagel te frezen, kunnen we ervoor zorgen dat een groot deel van de schimmels wordt weggehaald. Ook zal de verkleuring van de nagels gelijk minder worden. Maar aan één behandeling heb je niet genoeg. Er gaat nogal wat tijd overheen voordat je nagel weer helemaal gezond is. En dat is ook wel logisch als je bedenkt dat een teennagel gemiddeld 1 mm per maand groeit. Dat betekent dat de nagel van je grote teen ongeveer een jaar nodig heeft om helemaal te genezen.
Blijf er niet mee rondlopen
We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen als je denkt dat je een schimmelnagel hebt. Hoe eerder we namelijk kunnen starten met de behandeling, hoe sneller je er vaak weer vanaf bent. Ermee blijven doorlopen heeft geen zin. Want het gaat niet uit zichzelf over én de kans is groter dat meer nagels besmet raken.